Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/.sites/683/site231/web/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Girusi, poligonski vlak...

Autor Tema: Girusi, poligonski vlak...  (Posjeta: 1660 )

Tomislav S

• Napredni GeoMIR korisnik
  • **
Girusi, poligonski vlak...
« : Siječnja 04, 2008, 11:41:05 prijepodne »
Za pocetak, sve najbolje u Novoj svima zelim!

Imam par pitanja oko racunanja poligonskog vlaka (najnormalnijji obostrano prikljucen)

1. Kod girusnih stajalista: ako u drugom polugirusu ne upisem kosu duzinu (samo Hz2), izbacuje mi krivu reduciranu duzinu. Odnosno uopce je ne reducira nego je cak "d_ " par mm duza.
Kad rucno sracunam kosu duzinu i V za drugi polugirus (tako da kosa duzina ostane ista, a V2=360-V1, odnosno da ne utjece na mjerene podatke iz prvog polugirusa), bude manje vise ok, ali i onda se d_ razlikuje do pola cm od duzine koja bi trebala biti.
Kod dh_ je sve u redu.

Jel moguce racunati vlak bez prethodnog racunanja girusa, odnosno iz polugirusa?

2. Vlak mi na pocetku i na kraju ima orijentacije na crkve (nema D1). U tom slucaju mi ne zeli racunati vlak, tj. govori da na stajalistima (pocetno i zavrsno) ne postoji ORI. Kako to zaobici?

Pozdrav!
« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 1970, 01:00:00 prijepodne Tomislav S »

MiRo

• Administrator
  • GeoMIR guru
    • GeoMIR
(Nema naslova)
« Odgovori #1 : Siječnja 04, 2008, 11:58:59 prijepodne »
Bok!

Sretna i Vama i puno sreće i uspjeha, kako poslovnog tako privatnog!

Citat:
1. Kod girusnih stajalista: ako u drugom polugirusu ne upisem kosu duzinu (samo Hz2), izbacuje mi krivu reduciranu duzinu. Odnosno uopce je ne reducira nego je cak "d_ " par mm duza.

Da, nisam predvidio takav slučaj. Pošaljite mi, molim Vas, originalne mjerene podatke te početne i završne kordinate. Ja naime, nemam svojih podataka mjerenih na taj način...

Citat:
Kad rucno sracunam kosu duzinu i V za drugi polugirus (tako da kosa duzina ostane ista, a V2=360-V1, odnosno da ne utjece na mjerene podatke iz prvog polugirusa), bude manje vise ok, ali i onda se d_ razlikuje do pola cm od duzine koja bi trebala biti.

Tu se radi o korekcijama duljine, one su u D_ uključene.

Citat:
Jel moguce racunati vlak bez prethodnog racunanja girusa, odnosno iz polugirusa?

Da, potrebno je u tahimetriji preimenovati orijentacije iz drugog položaja instrumenta ( nadodati primjerice 2P ) te preskočiti radnju tahimetrija iz girusa i odmah preći na računanje vlaka.

Citat:
2. Vlak mi na pocetku i na kraju ima orijentacije na crkve (nema D1). U tom slucaju mi ne zeli racunati vlak, tj. govori da na stajalistima (pocetno i zavrsno) ne postoji ORI. Kako to zaobici?

Isprobajte u tahimetriji kako sam predložio, trebalo bi raditi. Podatak pod V je potreban.
« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 1970, 01:00:00 prijepodne MiRo »
Srdačan pozdrav

Miroslav Mareković

Tomislav S

• Napredni GeoMIR korisnik
  • **
(Nema naslova)
« Odgovori #2 : Siječnja 04, 2008, 12:33:23 poslijepodne »
Citat: "MiRo"

Da, nisam predvidio takav slučaj. Pošaljite mi, molim Vas, originalne mjerene podatke te početne i završne kordinate. Ja naime, nemam svojih podataka mjerenih na taj način...

Nemam  ni ja :)

Vlak je opazan u polugirusu sasvim zadovoljavajucom tocnoscu, ali Hz2 mi je potreban za giruse- obrazac 1, pa nemam potrebe upisivati/izmisljati nista osim Hz2.

Jel se moze iz opisanog racunanja vlaka iz polugirusa dobiti obrazac 1?

Nisam shvatio onaj dio o preimenovanju orijentacije iz drugog polozaja instrumenta odnosno nadodavanju 2P...
« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 1970, 01:00:00 prijepodne Tomislav S »

MiRo

• Administrator
  • GeoMIR guru
    • GeoMIR
(Nema naslova)
« Odgovori #3 : Siječnja 04, 2008, 12:48:39 poslijepodne »
Bok!

Citat:
Nemam ni ja

Kužim, improvizirat ću...

Citat:
Jel se moze iz opisanog racunanja vlaka iz polugirusa dobiti obrazac 1?

Za sada ne, samo 2. girus iz prvoga. No, sigurno ću ubaciti.

Citat:
Nisam shvatio onaj dio o preimenovanju orijentacije iz drugog polozaja instrumenta odnosno nadodavanju 2P...

Za računanje girusa iz tahimetrije, opažanja na istu točku u dva položaja moraju imati isti naziv, no to smeta ako bi se računali vlakovi iz tahimetrije. U Vašem slučaju, jednostavno ne upišite vrijednosti za drugi položaj i računajte sve u polugirusu.
« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 1970, 01:00:00 prijepodne MiRo »
Srdačan pozdrav

Miroslav Mareković